Areny-Plandolit i Plandolit, Pau Xavier d'
A l'esquerra, amb l'elefant indi preparat el 1913.
Referències d'autoritats

Areny-Plandolit i Plandolit, Pau Xavier d'

Toulouse, França , 4/2/1876 - Barcelona , 06/03/1936
Camp d'activitat: Taxidèrmia
Funció principal: Donador

Vinculació amb el Museu

Va optar a la plaça de preparador –conservador el 1908 i, a la plaça de Director el 1920. Va crear el Museu Areny a Ordino (Andorra) on s’hi conservava una extensa col·lecció de ciències naturals. El 1948 l’Ajuntament de Barcelona comprà la col·lecció als  hereus, amb destí al Museu de Zoologia de Barcelona.

Notes històriques/biogràfiques

Llicenciat el 1900 en Medicina i Cirurgia. Col·laborà estretament i treballà a la Universitat de Barcelona com a Ajudant de la càtedra de Tècnica Anatòmica i també per al Museu d’Anatomia de la Facultat de Medicina, on va preparar esquelets i peces anatòmiques. Va contribuir amb uns quants espècimens a la formació de l’antic gabinet d’història natural de l’Abadia de Montserrat. Abans de 1908 va obrir un establiment comercial a Barcelona, on oferia un ampli catàleg de exemplars naturalitzats i altres materials com models de la casa Marcus Sommer. Obrí un segon establiment Au Flamant Rose, també a Barcelona. En aquests locals impartia cursos de taxidèrmia y dissecació pràctica. El 1930 trasllada el negoci a un local més gran i més ben situat al número 10 de la Plaça Reial, on també hi havia l’establiment obert per Lluís Soler Pujol. Dirigí dues revistes de caire científic i professional: Revista Internacional de Ciencias Médicas y Naturales, i La Ciencia Agrícola. El 1914 publica el primer quadern de 84 pàgines “Preparación de mamíferos, aves, reptiles, peces, insectos con la caza y preparacion de las larvas y orugas com a primer capítol del tractat La Naturalización (Barcelona, 1914). El mateix any sortí el segon quadern “Preparaciones botánicas y mineralogia”. Els altres dos que estaven previstos no es van arribar a publicar; “Cetrería. Domesticación de halcones para caza sin escopeta” i “Preparaciones anatómicas, embalsamiento humano”. Es tracta de manuals pràctics centrat en la recol·lecció, preparació i conservació d’exemplars d’història natural. Havia abandonat la pràctica de la medicina, usant el títol de preparador del gabinet de historia natural de la Universitat. Va fer arreglar un edifici de dues plantes contigu a la casa familiar d’Ordino (Andorra), inicialment previst com a hotel i que va acabar sent Museu de Ciències Naturals, on hi va traslladar la seva col·lecció. Va morir el 1936. Els seus hereus van oferir les col·leccions de historia natural al Consell General d’Andorra, qui finalment va desestimar la compra. El 1948 l’Ajuntament de Barcelona les va comprar. Molts dels exemplars que va preparar es localitzaven en col·leccions universitàries, l’antic Institut Provincial de 2ª Ensenyament, en gabinets d’alguns col·legis religiosos, al Museu de Montserrat, etc.

Publicacions

Areny, Pablo De. Manual Del Naturalista Preparador: Nuevo Tratado Teórico-práctico Para La Preparación, Disecación, Caza Y Pesca De Toda Clase De Animales, Y Conservación De Plantas, Montaje De Esqueletos, Preparación De Fósiles, Etc. Barcelona [etc.]: Sucesores De Manuel Soler, 1907. Print. Manuales Soler ; 84.

Areny Plandolit, Pablo. La Naturalización. Barcelona: Inglada, 1914. Print.

Referències bibliogràfiques

Arxiu Julio Gómez-Alba (MCNB).

Arxiu MCNB.

Peruga, Joan.  2013. El Museu de l’elefant. El Museu Areny. Patrimoni Oblidat. <http://www.patrimonioblidat.cat/index.php?option=com_patrimoni&view=detalle&id=226>

Peruga, Joan. El museu de l’elefant. Editorial Andorra, 2013.

Taxidermidades- Imágenes inèdites del interior del Museu Areny en Ordino, Andorra. https://www.taxidermidades.com/2018/04/imagenes-ineditas-del-interior-del-museo-areny-de-ordino-andorra.html.

Taxidermidades. Pau Xavier Aren-Plandolit. <https://www.taxidermidades.com/2017/02/pau-xavier-dareny-plandolit-fundador-del-primer-museo-de-andorra.html> [consulta: 20 d’abril de 2020].

 

 

Cerca

Fitxes