Domènech i Montaner, Lluís
Referències d'autoritats

Domènech i Montaner, Lluís

Barcelona , 30/12/1849 - Barcelona , 27/12/1923

Vinculació amb el Museu

Arquitecte del Café-restaurant de l'Exposició Universal de 1888, conegut amb el nom de Castell dels Tres Dragons, seu del Museu de Zoologia des de 1920.

Notes històriques/biogràfiques

Estudià arquitectura a Madrid, exercí d'arquitecte més de 50 anys. Viatjà per diferents països europeus. Participà activament en la vida política i cultural de l'època. 

Entre la seva obra arquitectònica destaquen: Editorial Montaner i Simón, Gran Hotel Internacional, Cementiri Comillas, Castell de Santa Florentina, Reforma interior Fonda Espanya, Hospital de la santa Creu, Casa lleó Morera, Casa Domènech, Palau de la Música Catalana, Casa Fuster, entre d'altres.

El Castell dels Tres Dragons

El Cafè Restaurant fou un encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona per a ser utilitzat durant l’Exposició Universal de Barcelona de 1888. L’edifici havia de tenir caràcter permanent, no com la resta de pavellons de l’Exposició que eren temporals. Va agradar molt a la Comissió Executiva que gestionava l’Exposició, perquè tenia solucions constructives i acabats decoratius originals (reinterpretant estils artístics peninsulars), com a bona construcció moderna. Pels aires medievals que tenia l’edifici, va ser batejat com “El Castell dels Tres Dragons”, una coneguda comèdia escrita per Serafí Pitarra (Frederic Soler) uns anys abans. El projecte va ser realitzat en molt poc temps, i les obres van començar immediatament després, però diversos problemes durant la seva construcció el van deixar inacabat, sobretot en els acabats ornamentals. Domènech va acabar renunciant a l’encàrrec abans que entregar l’obra al llogater i veure com hi actuava al seu gust. Es va encarregar a Josep Forteza, que fins al moment havia sigut arquitecte auxiliar, la continuació de les obres.

Un cop acabada l’Exposició universal, l’edifici queda abandonat. L’Ajuntament encarrega a Domènech el projecte de reconversió de l’edifici en museu d’Història, que s’inaugura el 1892. Més endavant va passar a ser Museu de Catalunya de Ciències Naturals, i va patir unes intervencions que van repintar la extensa decoració policromada dels paraments i elements metàl·lics.

El 1990 es va convertir en Museu de Zoologia i va mantenir la seva activitat fins el 2011.

Referències bibliogràfiques

Casanova, Rossend. «Lluís Domènech i Montaner, a la recerca de la ceràmica moderna». Millars: espai i història, [en línia], 2002, Vol. 25, p. 155-73, https://www.raco.cat/index.php/Millars/article/view/130781 [Consulta: 2-06-2020].

Casanova, Rossend. 2009. El Castell Dels Tres Dragons. Tesi doctoral. ISBN 978-84-9850-144-5 <https://csic-primo.hosted.exlibrisgroup.com/primo-explore/fulldisplay?docid=34CSIC_ALMA_DS21104886280004201&context=L&vid=34CSIC_VU1>

 

Fundació Lluís Domènech i Montaner http://www.fldm.cat/la-fundacio/

Cerca

Fitxes