Antiga i Suñer, Pere
Imatge Pere Antiga i Sunyer. Butlletí de la Institució Catalana d’Història Natural (nº1, 1905).
Protagonistes relacionats
Referències d'autoritats

Antiga i Suñer, Pere

Barcelona , 19/6/1854 - Barcelona , 22/07/1904
Relació amb el Museu: Col·laborador
Funció principal: Donador

Vinculació amb el Museu

En diferents moments va fer donació d’exemplars al Museu Martorell. El 1883 va donar dos crustacis i entre 1883 i 1884 donà prop de 40 aus naturalitzades per ell. Pel que fa a la col·lecció de crustacis, Pere Antiga en donà una part al Museu Martorell el 1885, 80 crustacis conservats secs i en alcohol i l’any següent, prop de 240 pertanyents a diferents espècies, recol·lectats i intercanviats. La major part de la seva col·lecció va anar a l'estranger, al Museu d'Història Natural de Madrid (prop de 400 espècies) i a l'Institut de Barcelona.

El 1888 fa fer donació d’una col·lecció de 220 ous d’aus i 13 nius. El gener de 1888 el col·legi Antiga va tancar, a l’abril d'aquell any, la Junta de Ciències Naturals li va comprar gran part de la col·lecció: un gran lot d’animals naturalitzats de varis grups, esquelets, més de 600 minerals i 150 fòssils.

Les seves col·leccions entomològiques, en particular d'himenòpters, ingressaren al Museu a través de la col·lecció de Josep Ma. Bofill i Pichot, amb qui col·laborava en la publicació del catàleg d'himenòpters de Catalunya, l'any de la seva mort.

Notes històriques/biogràfiques

Pere Antiga i Suñer va iniciar estudis de Filosofia i Dret, però els va haver d’abandonar quan morí el seu pare i va haver d’encarregar-se del col·legi. El col·legi Antiga fundat pel seu pare Cándido Antiga, era un dels de més prestigi de la Barcelona de la segona meitat del segle XIX. Aquest tenia una col·lecció d’història natural creada pel seu pare i va ser aleshores quan es va iniciar a la botànica, a la preparació zoològica d’aus que caçava, de crustacis i peixos que pescava. Fent també intercanvis amb altres col·leccionistes, ampliant molt col·lecció de peixos. La seva col·lecció de crustacis va ser de les més importants d’Espanya de l’època. S’interessà també pels mol·luscs, que li classificava Artur Bofill i Poch. El 1888 el col·legi va tancar, una bona part arribà al Museu Martorell i una altre a Museo del Instituto Provincial de Segunda enseñanza. A partir de 1885 es va afeccionar a l’entomologia, col·leccionant i estudiant dípters dels que va publicar un extens llistat el 1888. Estudià també himenòpters i es va iniciar amb els coleòpters amb Miquel Cuní Martorell i Daniel Muller. De coleòpters va crear una col·lecció nombrosa i notable d’exemplars que havia preparat ell mateix. La seva obra més important, escrita en col·laboració amb Josep Ma. Bofill i Pichot, és el Catàleg d’insectes de Catalunya, publicat inicialment per la Institució Catalana d’Història Natural d’on va ser soci. I posteriorment per l’IEC. Juntament amb Josep Ma. Bofill va publicar altres catàlegs, destaquen els catàlegs d’Himenòpters (1902-1906). 

Publicacions

 • Antiga, P., 1888. Contribución a la fauna de Cataluña: Catálogo de los Dípteros observados en diferentes sitios del Principado. Imprenta de Viuda e Hijos de J. Subirana, Barcelona. 16 p.
 • Antiga i Sunyer, Pere; Bofill i Pichot, Josep Maria. «Catàlech de Insectes de Catalunya : Hymenòpters : Primera família. - Tenthredins». Butlletí de la Institució Catalana d’Història Natural, [en línia], 1902, p. 1-8. [Consulta: 25-05-2020]. [online]. Disponible a: https://www.raco.cat/index.php/ButlletiICHN/article/view/15942
 • Antiga-Sunyer, P. & Bofill-Pichot, J.M., 1903a. Catàlech de Insectes de Catalunya: Hymenòpters: VIII família. Chrysids. Butlletí de la Institució Catalana d'Història Natural (Barcelona), 1-14.
 • Antiga-Sunyer, P. & Bofill-Pichot, J.M., 1903b. Catàlech de Insectes de Catalunya: Hymenòpters: Hymenòpters: XVIII família.- Vèspids. Butlletí de la Institució Catalana d'Història Natural (Barcelona), 1-12.
 • Antiga-Sunyer, P. & Bofill-Pichot, J.M., 1904a. Catàlech de Insectes de Catalunya: Hymenòpters: Hymenòpters: X família.- Sphegids. Butlletí de la Institució Catalana d'Història Natural (Barcelona), 1-30.
 • Antiga-Sunyer, P. & Bofill-Pichot, J.M., 1904b. Catàlech de Insectes de Catalunya: Hymenòpters: Hymenòpters: XII família.- Sapygids; XIII família.-Scolids; XIV família.- Mutillids. Butlletí de la Institució Catalana d'Història Natural (Barcelona), 5-13.
 • Antiga-Sunyer, P. & Bofill-Pichot, J.M., 1904c. Catàlech de Insectes de Catalunya: Hymenòpters: Hyme nòpters: IV família. Ichneumonidae. Butlletí de la Institució Catalana d'Història Natural (Barcelona), 1-59.
 • Antiga-Sunyer, P. & Bofill-Pichot, J.M., 1905. Catàlech de Insectes de Catalunya: Hymenòpters: Hymenòpters: Hymenòpters: XIX família.- Apidae. Butlletí de la Institució Catalana d'Història Natural (Barcelona).
 • Antiga-Sunyer, P. & Bofill-Pichot, J.M., 1906. Catàlech de Insectes de Catalunya: Hymenòpters: Hymenòpters: Hymenòpters: XI família.- Pompilidae. Butlletí de la Institució Catalana d'Història Natural (Barcelona).

Referències bibliogràfiques

 • Adquisició d'una col·lecció d'aus, donatiu de Pedro Antiga i Sunyer. 1883" [document d'arxiu], Arxiu Històric del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Fons: Junta de de Ciències Naturals. Id0147.
 • Adquisició d'una col·lecció de crustacis, donatiu de Pedro Antiga. 1885" [document d'arxiu], Arxiu Històric del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Fons: Junta de de Ciències Naturals. Id0197. 
 • Bofill i Pichot, J.M. 1905. Notícia necrològica llegida en la sessió del 4 de desembre de 1904. Butlletí de la Institució Catalana d’Història Natural (5) 1-2: 22-24. [online]. Disponible a: https://publicacions.iec.cat/repository/pdf/00000143/00000040.pdf
 • Díaz-Acha, Y., Díaz-Ontiveros, I., 2018. Catálogo de la colección petrológica de Pere Antiga i Sunyer (1854-1904) del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Treballs del Museu de Geologia de Barcelona, 24: 39-53. [online]. Disponible a: DOI: https://doi.org/10.32800/tmgb.2018.24.0039
 • Gran Enciclopèdia Catalana. Pere Antiga i Suñer. [Consulta: 20 abril 2020]. [online]. Disponible a: https://www.enciclopedia.cat/ec-gec-0004320.xml?s_q=Pere%20Antiga%20i%20Su%F1er
 • Pujade-Villar, J. 2011. Aproximació a la història de l’estudi entomològic-faunístic als Països Catalans i algunes reflexions sobre el present i el futur de la ciència dels hexàpodes. Butll. Inst. Cat. Hist. Nat., 76: 5-46. [online]. Disponible a:  https://www.enciclopedia.cat/ec-gec-0004320.xml?s_q=Pere%20Antiga%20i%20Su%F1er

Cerca

Fitxes

 • Nos Ronchera, Roser

  Roser Nos

  De 1947 a 1961: primer va ser becària del Museu de Zoologia de Barcelona, dedicada a tasques vinculades a la col·lecció de malacologia, ictiologia i la biblioteca, així com la divulgació. Cobrava unes 800 pessetes al mes, L'any 1954 va guanyar per oposició una plaça de bibliotecària que tanmateix la manté també vinculada a les seves activitats anteriors. El salari era de 1250 pessetes mensuals.

  De 1978 a 1989: directora del Museu de Zoologia de Barcelona, fins a la seva jubilació. Va dedicar una part important de la seva gestió a dignificar els espais del Museu de Zoologia de Barcelona i va incrementar les instal·lacions científiques amb un ambiciós espai soterrani. Així mateix va renovar l'oferta expositiva gràcies a un modern programa d'exposicions temporals.

  1993: sòcia número u i primera presidenta de la junta directiva de l'Associació d'Amics del Museu de Zoologia de Barcelona, actualment Associació d'Amics del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

 • Maluquer i Nicolau, Josep

  Josep Maluquer i Nicolau

  El 1915 és designat vocal tècnic de la Junta de Ciències Naturals. El febrer de 1916 és nomenat Secretari de la Junta. Va presentar un pla que incloïa la creació de laboratoris, l'ampliació del Museu i dels seus serveis, un pla de publicacions, el nomenament d’agregats i la contractació de tècnics, entre ells vàries dones. Es redactaren i aprovaren uns nous estatuts i un pla d'aprofitament de l'espai i els edificis del Parc. La Junta aprovà un pressupost extraordinari per a obres destinat a transformar el Castell dels Tres Dragons, Museu de Catalunya. Concretament els espais centrals de les plantes inferiors i laboratoris, a les torres dels angles. Es van remodelar espais  emblemàtics com la Biblioteca i la sala de malacologia van ser moblats a iniciativa seva, el Museu de Catalunya que va passar a ser Museu de Zoologia. El 28 d’abril de 1920 tingué lloc la inauguració de les noves instal·lacions del Museu de Catalunya.

  El 1917 creà, amb el suport de Joaquín de Borja, la Secció Oceanogràfica del Museu que impulsà fins el 1920. La secció comptava amb una xarxa de contactes amb altres centres similars com el del Laboratori de Porto-Pi de Palma de Mallorca, la Estación de Biología Marítima de Santander; l'Institut Océanographique de Monaco o el Laboratori Oceanogràfic de Nàpols. Publicà el projecte d'Institut Oceanogràfic de Catalunya que havia preparat, conjuntament amb els arquitectes municipals de Barcelona Antoni de Falguera (1876-1945) i Joaquim Vilaseca (1885-1963), per sotmetre'l a l'aprovació de l' Ajuntament i de la Mancomunitat. A més de laboratoris, aquaris, vivers, museu i biblioteca, s'hi preveia la instal·lació d'una escola de nàutica i d'una escola de pesca. L 'Ajuntament el declarà "vist amb satisfacció" a la seva sessió de l'1 d'octubre de 1919.

  Va crear vincles estrets amb altres institucions de referència, com el Senkenberg de Frankfurt, altres museus alemanys i el Museo Nacional de Ciencias Naturales de Madrid. Va introduir al Dr. Haas al Museu i va promoure la recerca zoològica.

  A finals de 1917 va estar a punt de dimitir pel malestar en el sí de la Junta degut a les seves decisions de contractar persones que no provenien del món acadèmic sinó del món naturalista, per contractar dones i per discrepàncies sobre les línies de recerca.

  El 1920 va adquirir per encàrrec de la Junta llibres i revistes a Alemanya. Representen el fonamental de les sèries antigues de revistes alemanyes i d'altres procedències dels actuals Institut Botànic, Museu de Geologia i Museu de Zoologia de Barcelona.

  El març de 1920 presentà la seva dimissió de la Secretaria de la Junta de Ciències Naturals, càrrec en el qual el succeiria Pius Font i Quer. 

 • Martorell i Peña, Francesc

  Martorell i Peña, Francesc

  Llegà a l'Ajuntament de Barcelona les seves col·leccions d’història natural, arqueologia i etnologia, a més d’una suma de diners que es va invertir en la construcció del primer edifici de Barcelona dissenyat per complir la funció de museu, el Museu Martorell, nucli original de l'actual Museu de Ciències Naturals. El 1888 el Museu Martorell va publicar a cura d'Artur Bofill i Poch el catàleg complet de la col·lecció original de mol·luscs de Francesc Martorell.

 • Bofill i Poch, Artur

  Artur Bofill i Poch

  L'any 1887 va ser nomenat conservador del Museu Martorell. Va exercir de director del Museu entre 1891 i 1920. En jubilar-se del càrrec, cedí les seves col·leccions personals al Museu, i continuà desenvolupant la seva activitat científica com a regent de la secció de malacologia.