CANTIC

Vilarrúbia, Joaquim, 1902-1987

Vilarrúbia i Garet, Joaquim

Torrellebreta , 13/09/1902 - Torrellebreta , 1987
Camp d'activitat: Entomologia

Vinculació amb el Museu

Del 1932 al 1957 fou recol·lector i, més tard, conservador d’artròpodes del Museu de Zoologia de Barcelona.

Notes històriques/biogràfiques

Entomòleg i lepideroptòleg. Autor de diversos articles de divulgació científica i col·laborador de la revista Ausa i del llibre "Els nostres insectes". En reconeixement al seu treball, li fou concedit el Premi Creu de Sant Jordi l'any 1986. La seva col·leccio científica es conserva a la seva casa pairal Torrellebreta a Malla.

Cerca

Fitxes

 • Barre de Flandes y Díaz de Manso, Agustín de la

  L'any 1889 el Baró de la Barre, ministre espanyol a Colòmbia, va fer donació al Museu d'una col·lecció d'aus de Colòmbia.

 • Giner Marí, José

  La col·lecció de mol·luscs reunida per José Giner Marí, malacòleg valencià, establert a Sant Agustí, Eivissa, va ser adquirida pel Museu per compra el 1932, juntament amb 46 llibres i fulletons.

 • Almera i Comas, Jaume

  La relació del Museu Martorell amb el Dr. Almera s’inicià a la Junta de Ciències Naturals, de la qual Almera formà part com a vocal des de 1893. El Dr. Faura i Sans el va substituir en la confecció del Mapa Geològic i Topogràfic de Catalunya de la província de Barcelona, les col·leccions del qual van arribar, a partir de 1918, al Museu Martorell quan se’n feu càrrec el Dr. Faura.

 • Faura i Sans, Marià

  A partir de 1917 s’encarrega de la direcció del Servei del Mapa Geològic de Catalunya, la qual cosa el relacionà directament amb el Museu Martorell i el Museu de Catalunya quan la Mancomunitat va passar aquest servei a la Junta de Ciències Naturals. De 1919 a 1921 fou regent de Paleontologia del Museu de Ciències Naturals, regència que es va desvincular del mapa el 1923 i de la qual es va fer càrrec el Dr. Marcet Riba. El Museu Martorell conserva exemplars procedents de la confecció del Mapa Geològic i fòssils recol·lectats durant algunes de les seves excavacions, com l’Elephas de Pedralbes.