Guia de fons i col·leccions


Projecte Genmedoc

Nom Projecte Genmedoc
Citeu com BGJBB Genmedoc
Descripció El projecte GENMEDOC (juny 2004-maig 2006), inclòs dins el programa de cooperació comunitari Interreg IIIB MEDOCC, va crear una xarxa constituïda per 10 centres especialitzats en la conservació ex-situ de la flora autòctona del Mediterrani; els centres participants provenien d’Espanya, França, Grècia i Tunísia.
Els principals objectius del projecte es centraven en elaborar models comuns per a la recol·lecció, tractament i conservació d'espècies vegetals en bancs de germoplasma; desenvolupar protocols eficaços de germinació i intercanviar informacions i experiències entre regions.
En el marc d'aquest projecte es van seleccionar més de 300 espècies vegetals de 38 hàbitats mediterranis presents en llocs d'interès comunitari (LIC); seleccionant les espècies segons el seu paper estructural, singularitat i grau de protecció.
A cada regió les llavors van ser recol·lectades, netejades i emmagatzemades en condicions òptimes de conservació en les instal·lacions de la institucions que formaven part del projecte Genmedoc.
Pel que fa a la participació del Banc de Germoplasma del Jardí Botànic de Barcelona, la col·lecció Genmedoc consta de 90 lots de llavors en total. 78 lots de 41 espècies recol·lectades de comunitats gipsícoles i rupícoles calcàries de les províncies de Barcelona i Lleida i 12 lots de duplicats dels altres centres participants en el projecte.
D'aquests 78 lots es van realitzar proves de germinació per a 21 espècies.
Procedència Dels 90 lots conservats al Banc de Germoplasma del Jardí Botànic de Barcelona; 78 són lots recol·lectats pel propi jardí i 12 són duplicats d' altres centres participants en el projecte. Així mateix, el Jardí va repartir 14 duplicats propis a altres centres participants en el projecte. En la totalitat del projecte es van recol·lectar lots de llavors de 338 taxons de 45 hàbitats mediterranis, conservats als bancs de germoplasma dels diferents centres constituents de la xarxa. En total s'han repartit 75 lots de llavors duplicats entre els diferents bancs de la xarxa amb la finalitat de garantir una conservació més efectiva.
Regnes Plantae
Abast taxonòmic Artemisa herba-alba Asso, Gypsophila repens L., Helianthemum squamatum Pers., Linum suffruticosum L., Ononis tridentata tridentata, Silene saxifraga L.
Noms comuns Plantes gipsícoles, Plantes rupícoles
Abast geoespacial Província de Lleida i Barcelona. Municipis de: La Seniu, Sanaüja, Bagà, Montserrat, Monistrol de Montserrat, Torà, Castellfollit, Balaguer, Matadepera, Guardiola de Berguedà, Montsec d' Ares, Grèixer, Gisclareny, Collbató.
Expedicions Genmedoc
Recol·lectors Armengot, Laura
Casanovas Ticó, Mònica
Martinell Andreu, M.Carmen
[desconeguts]
Tipus de col·lecció Living
Propòsit primari Research
Conté espècimens tipus No
Criteri d'agrupament Repository
Període de formació 22/07/2004-14/04/2010
Estat de desenvolupament Consumable
Extensió de la col·lecció 53 espècies, 90 lots
Estat de documentació Tots els lots de la col·lecció han passat el procès de preparació i conservació. El 100% dels exemplars estan identificats a nivell d'espècie. El 78% dels lots estan georeferenciats.
Classe d'objectes llavors
Mètode de preservació Dried, Frozen
Preparació i conservació Neteja dels lots de llavors per tal de separar la llavor de la resta d' estructures de la planta o flor. Seguidament es pesa el lot, es deshidrata en una cambra de deshidratació amb silicagel i s' entuba en tubs hermètics. Una vegada acabat el procès es conserven al congelador a -18ºC.
Institució Jardí Botànic de Barcelona - Banc de Germoplasma
Col·lecció mare Banc de Germoplasma del Jardí Botànic de Barcelona
Persones associades Miriam Aixart (Conservadora del Banc de Llavors),
Col·leccions relacionades 14 lots de duplicats provinents del banc de germoplasma del Jardí Botànic de Barcelona estan al banc del Jardí Botànic de la Universitat de València.

Materials relacionats Bacchetta G., Fenu G., Mattana E, Piotto B. & Virevaire M. (2006). Manuale per la raccolta, studio, conservazione e gestione ex situ del germoplasma. APAT, 244 p. http://veprints.unica.it/786/1/64-MANUALE_GERMOPLASMA_%282006%29.pdf

Brochure resultats Genmedoc. http://www.genmeda.org/uploads/descarga_public/19_brochure-genmedoc.pdf

Ferrer Gallego, Pedro Pablo. (2007). Base estructural de un hábitat. Principios para su definición y diagnosis. http://www.uv.es/elalum/documents/BaseEstructuralHabitat.pdf

Genmedoc. (2004-2006). Pratiques de germination dans les banques de semences du réseau GENMEDOC. http://www.cbnmed.fr/_DATA/telech/Genmedoc/Pratiques%20de%20germination%20GENMEDOC.pdf

Genmedoc: un réseau inter-régional de banques des semences de la mediterranée. http://www.genmedoc.org