Guia de fons i col·leccions


Fonoteca

Nom Fonoteca
Citeu com MCNB NAT. Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Descripció Col·lecció de gravacions originals de vocalitzacions d'animals, amb objectiu de preservació en format analògic i digital.
Procedència En un context d’efervescència d’estudis bioacústics i consciència de la necessitat de preservar el patrimoni natural sonor neix la Fonoteca del Museu de Zoologia l’any 1983, la primera col·lecció de sons naturals oberta al públic a l’Estat espanyol i una de les poques d’aquestes característiques al continent europeu. Durant el primer any es va treballar per tal de tenir informació d’altres fonoteques i a més es va adquirir equipament de gravació de camp i d'estudi i un espectrògraf de so.
Per tal d’enregistrar les espècies més representatives del país, es van realitzar prospeccions a diferents espais protegits com ara el Parc Natural del Montseny, el Parc dels Aiguamolls de l’Empordà, el Delta de l’Ebre o zones d’alta muntanya del Pirineu i el Pre-Pirineu i es van fer també un seguit de gravacions al Bages, al Berguedà, al Solsonès i a la Cerdanya, a més de algunes gravacions al Parc Zoològic de Barcelona. Paral·lelament, la Fonoteca es va enriquir amb les gravacions provinents d’algunes tesis doctorals.
La Fonoteca inclou principalment enregistraments d’espècies presents a Catalunya i de distribució paleàrtica, si bé hi ha altres regions zoogeogràfiques que també hi són representades (Sudàfrica, Sud-est asiàtic). La col·lecció va tancar al públic a la meitat dels anys 90.
Regnes Animalia
Recol·lectors BBC
Borràs Hosta, Antonio
Davis, I
Escobar Vicent, Diana
Gil, Diego
Hawkins, AD
Masó Ros, Glòria
Matheu de Cortada, Eloïsa
Motis Berta, Anna
Omedes Regàs, Anna
Orian & Christman
Pedley, W
Puigcerver, Manel
Radford, A. P
Ranft, Richard
Redondo, Tomás
Roché, Jean Claude
Sellar, Patrick
Senar Jordà, Joan Carles
Tejedo, Miguel
Uribe Porta, Francesc
Abast geològic Catalunya, Espanya, Sudàfrica, Sud-est asiàtic
Tipus de col·lecció Audio
Propòsit primari Research
Conté espècimens tipus No
Criteri d'agrupament Taxonomic
Període de formació ca.1983-
Estat de desenvolupament Active growth
Extensió de la col·lecció 1400 arxius d'àudio
Estat de documentació Des del 2015 el Museu ha apostat per reprendre aquesta col·lecció, revisant la documentació existent i emprenent la digitalització del fons analògic amb l’objectiu de posar a l’abast del públic els fons inèdit en un futur breu.

Actualment el fons propi digital consta de prop de 1.400 enregistraments inèdits, degudament catalogats i documentats, que es troben a l’abast de tots els interessats en el món dels sons naturals (sota demanda). Inclou enregistraments d’ocells, mamífers, amfibis, rèptils i invertebrats. Prop de la meitat d’aquestes gravacions van ser obtingudes per l’equip tècnic de la Fonoteca en sortides de recol•lecció i l’altra meitat procedeix de donacions de col•laboradors. En aquest sentit, cal destacar l’important paper de la col•laboració dels professionals i els amants de la natura en la presa de dades, en aquest cas acústiques en forma de gravacions, en la constitució i creixement de la col•lecció de sons de la natura, que son patrimoni sonor i natural a l’abast de la població.
Classe d'objectes ball, batec d'ales, bram, brama, bràmul, brunzit, bufada, cant, claqueig, clic, cop, cops amb closca, cops de bec, cops de mandíbules, cops sobre el pit, corredisses, crides, crits, duets, esbufec, estridulació, fragment, gemecs, grunys, lladruc, mecànic, miol, panteix, passes, percusió bufeta natatòria, percussió sobre substrat, picament de mans, piping, polsos, rauc, renill, ronc, rugit, tamborineig, tos, trompeteig, udol, vibració, vibració ales, vibració apèndix, vibració membranes, vibració plomes, xiulet
Mètode de preservació Recorded (analog), Recorded (digital)
Suport digital Disc dur (HD) / Cinta magnètica oberta/ Casset / C
Format digital WAV
Preparació i conservació La tecnologia d’enregistrament i estudi del so ha evolucionat ràpidament durant les últimes dues dècades i la fonoteca del museu es troba en un moment d’adaptació i canvi per poder afrontar aquests nous reptes. Així, actualment estem treballant en el procés de digitalització de la col•lecció analògica que es troba en bobines, cintes analògiques de casset, cintes digitals DAT, revisant i ampliant la documentació associada, i preparant el catàleg de registres sonors per ser publicat a la web del Museu. Paral•lelament, es treballa en la dinamització de la fonoteca fent créixer la col•lecció de sons d’animals incentivant les donacions de col•laboradors, enriquint-la amb noves espècies de tots els grups taxonòmics.
Estat de conservació de McGinley Nivell 4
-no trad- 07-09-2023 (dd-mm-yyyy)