Helix desmoulinsi var. atricha

Bofill, A., 1915. Iconografia i Descripció de Formes Malacològiques de les Conques del Noguera Pallaresa i del Ribagorçana. Treballs de la Institució Catalana d’Història Natural, 1: 37–58. [p. 38 (2 de la separata), làm. 5, figs. 4–6].

Localitat tipus

“...del [riu] Noguera Ribagorçana: congost de les «Escales de Sopeira»; murs de pedra en sec de l’«Agustina» prop de Pont de Montanyana; del «Portell del Montsec»; «Sot de Fet»; palanca de Blancafort; «Sot de Pinyana»; i del [riu] Noguera Pallaresa: murs de pedra en sec de [municipi de] la Pobla de Segur, i del riu Segre: Artesa”. La localitat tipus ha estat restringida a “Portell del Montsec” perquè és la localitat on es va recol·lectar el lectotip.

Aclariments toponímics

Portell del Montsec, el pas més estret del congost de Montrebei, travessat pel riu Noguera Ribagorçana entre els municipis de Lleida, Àger i el Pont de Montanyana, frontera natural entre Aragó i Catalunya; Artesa de Segre [municipi de la Noguera].

Tipus

Lectotip: Museu de Ciències Naturals (Zoologia) de Barcelona, MZB 79–2186 (“Portell del Montsec”, conquilla, antiga col·lecció Bofill).

Paralectotips: Museu de Ciències Naturals (Zoologia) de Barcelona, MZB 79–2180 (loc. tip., 2 conquilles, antiga col·lecció Bofill).

Estatus taxonòmic actual

Chilostoma (Corneola) desmoulinsii atricha (Bofill, 1915)

Faci, G., 1991. Contribución al conocimiento de diversos moluscos terrestres y su distribución en la Comunidad Autónoma Aragonesa. Tesis doctoral (inèdita). Universidad de Zaragoza. 787 pp. [p. 346].

Puente, A. I., 1994. Estudio taxonómico y biogeográfico de la Superfamilia Helicoidea Rafinesque, 1815 (Gastropoda: Pulmonata: Stylommatophora) de la Península Ibérica e Islas Baleares. Tesis doctoral (inèdita). Universidad del País Vasco. 1037 pp. [p. 672].

Cerca

Fitxes

 • Leptanobium australe

   

  Español & Comas, 1988. El género Leptanobium nov. y la posición por él ocupada en la subfamilia Anobiinae. Publicaciones del Departamento de Zoología, Barcelona, 14: 67-73.

 • Xerocrassa edmundi

  Martínez–Ortí, A., 2006. Descripción de un nuevo higrómido ibérico: Xerocrassa edmundi spec. nov. (Gastropoda, Pulmonata). Iberus, 24: 1–8.

 • Aphaenops (Aphaenops) valleti

   

  Casale & Genest, 1986. Note sur quelques Aphaenops avec descrption d’une nouvelle espèce d’Espagne (Col. Carabidae). Bollettino del Museo Regionale di Scienze Naturali Torino, 4 (1): 243-250.

 • Domene (Domene) aurouxi

   

  Español, 1970. Algunos coleópteros cavernícolas del Gran Atlas Central, Marruecos. Annales de Spéléologie. 25 (2): 369–375.