Guia de fons i col·leccions


Museu de Ciències Naturals de Barcelona - Departament de cordats

Nom Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Nom de les subunitats Departament de cordats
Acrònim MCNB-MZB-COR
Tipus d'institució Museum
Descripció El fílum dels cordats agrupa tots els animals que tenen un tub neural (corda) que els recorre la part dorsal en alguna de les fases vitals; molts dels cordats tenen aquest tub protegit per una columna òssia, la columna vertebral. És per això que els cordats engloben els vertebrats i diversos grups d'animals marins que tenen corda neural.

La col·lecció de cordats del Museu conté actualment més de 34.000 espècimens, dels quals menys d'un 2% es troba habitualment exposat. L'exemplar més gran és, sens dubte, l'esquelet muntat de rorqual comú que presideix el sostre del vestíbul del Museu Blau. Segurament el més petit és del grup de les musaranyes o de les granotes.

Els espècimens més antics provenen de l'època de la fundació del Museu Martorell. Durant el període de la Junta de Ciències Naturals (1893-1940), el Museu va rebre moltes donacions, va fer compres, va recol·lectar activament i, per tant, es va crear una bona col·lecció de vertebrats. En les últimes dècades, els ingressos provenen de la recol·lecció passiva realitzada per naturalistes i també per l'arribada al Museu de les baixes dels Centres de Recuperació de Fauna de Catalunya i del Parc Zoològic de Barcelona. També es reben donacions de particulars, d'alguns centres docents o d'altres museus. La política de creixement de la col·lecció té com a finalitat l'obtenció de sèries completes de material de diverses tipologies de cada espècie de fauna autòctona. Els criteris de selecció dels exemplars que ingressen definitivament a la col·lecció són, d'una banda, el nivell de documentació que els acompanya i, de l'altra, el seu estat de conservació.

Els cordats de la col·lecció s'utilitzen amb finalitat científica per a estudis de biologia, paleontologia i medicina portats a terme per investigadors espanyols i estrangers. A més, una part d'ells es mostra a les exposicions del Museu i a les d'altres museus de ciències. També són utilitzats en activitats educatives pròpies i foranes.
Adreça Pg. Picasso, s/n
Codi postal 08003
Ciutat Barcelona
Estat/regió Catalunya
País Spain
Telèfon +34 93 256 22 22
Fax +34 93 310 49 99
Correu electrònic museuciencies@bcn.cat
Logo
Pàgina web https://museuciencies.cat/area-cientifica/departaments-cientifics/vertebrats/