Guia de fons i col·leccions


Exposició permanent d'invertebrats no artròpodes

Nom Exposició permanent d'invertebrats no artròpodes
Nom alternatiu MCNB. Col. exposició permanent invertebrats no artròpodes
Citeu com Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB). Exposició permanent d'invertebrats no artròpodes
MCNB. Col. exposició permanent invertebrats no artròpodes
Descripció Reuneix els exemplars de la col·lecció d'invertebrats no artròpodes que formen part de l'exposició permanent "Planeta Vida" al Museu Blau. Les mostres d'invertebrats seleccionats il·lustren aspectes com ara la diversitat, l'adaptació al medi, l'evolució, la nomenclatura i la classificació, tant al llarg de l'exposició principal com a través de petites exposicions temàtiques annexes, conegudes com a «Illes de Ciència».
La col·lecció està integrada per organismes sencers, conquilles, esquelets d'invertebrat, colònies i ous, preservats en sec i en alcohol etílic de 70º. Consta d'uns 470 espècimens corresponents a 183 lots i 128 espècies, des quals la majoria pertanyen al fílum Mollusca (75% dels lots). Els fílums Cnidaria, Porifera, Echinodermata, Annelida i Brachiopoda (en ordre quantitatiu) completen la representació d'invertebrats no artròpodes exhibits.
S'inclouen espècimens de col·leccions històriques (col·lecció fundacional de Francesc Martorell i col·leccions d'Artur Bofill, Joan Baptista d'Aguilar-Amat, Joan Rosals, Manuel de Chía, Baltasar Serradell, Estació Zoològica de Nàpols, Estació de Biologia Marítima de Santander, entre d'altres), així com mostres més recents, pertanyents a les col·leccions de Luis Gasull, Joan Rosal i Miquel Bech.
Àmplia cobertura geogràfica, tant pel que fa a la fauna continental com marina, que s'estén des del Mediterrani (terres i litoral de Catalunya i Balears, principalment) fins als territoris i oceans de la resta de continents.
Tota la col·lecció registrada, documentada i informatitzada a nivell de lot d'espècimens. Les dades d’una part de la col·lecció poden consultar-se en línia a través del web del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i del portal GBIF.
Procedència L'actual exposició del Museu Blau (inaugurada el 2011) es nodreix d'una selecció d'invertebrats no artròpodes procedents de l'antiga exposició permanent del Museu (edifici del "Castell dels Tres Dragons"), als que s'afegeixen altres elements del fons de la col·leció, no exhibits anteriorment. Les mostres més antigues pertanyen a la col·lecció conquiliològica de Francesc Martorell, com a part de la col·lecció fundacional del Museu Martorell (1879). A més, hi trobem material procedent d’altres col·leccions històriques ingressades posteriorment: hi destaquen les de Joan Baptista d'Aguilar-Amat, Artur Bofill, Joan Rosals, Manuel de Chía, Baltasar Serradell i Institut Jaume Balmes, entre d'altres. Els exemplars més antics preservats en líquid formen part dels fons de la Secció Oceanogràfica, organitzada a principis de 1917, i que inclou aportacions de l'Estació Zoològica de Nàpols i de l'Estació de Biologia Marítima de Santander. Altres mostres provenen de recol·lecions efectuades per col·laboradors i altres fonts d’ingrés vinculades amb el Museu. Entre les aportacions més recents cal destacar els espècimens de les col·leccions de Luis Gasull (ingressada el 1983), Joan Rosal (2000) i Miquel Bech (2009).
Des de 1997 el conservador del departament d’Invertebrats no Artròpodes és Francesc Uribe; al llarg d’aquesta etapa s’ha completat l’inventari i la informatització dels fons de la col·lecció a nivell de lot d’espècimens.
Regnes Animalia
Abast taxonòmic Annelida, Brachiopoda, Cnidaria, Echinodermata, Mollusca, Porifera
Noms comuns anemones de mar, calamars, cargols, cargols marins, cargols terrestres, cogombres de mar, coralls, cucs, cucs marins, eriçons de mar, esponges, estrelles de mar, garotes, llebres de mar, meduses, nàutils, sangoneres, sèpies
Abast geoespacial Antilles, Antàrtida, Catalunya (strength), Filipines, Golf de Nàpols, Hawaii, Illes Balears (strength), Mar Mediterrània (strength), Maurici, Oceà Atlàntic, Oceà Pacífic, Oceà Índic, Península Ibèrica, arxipèlags i illes d'Oceania, Àsia Sud-oriental, Índia
Recol·lectors Aguilar-Amat, Joan Baptista d'
Altimira Aleu, Carles
Bech i Taberner, Miquel
Bibiloni, Maria Antònia
Bofill i Poch, Artur
Cuatrecasas, J.
Español i Coll, Francesc
Font i Quer, Pius
Gasull Martínez, Luis
Giménez, Carmen
Haas, Friedrich
Novellas Bofill, Santiago
Orozco Sanchís, Albert
[altres]
Tipus de col·lecció Preserved
Propòsit primari Exhibition
Conté espècimens tipus No
Criteri d'agrupament Taxonomic
Període de formació 2010-2011
Estat de desenvolupament Static
Extensió de la col·lecció 128 espècies, 183 lots, 470 espècimens
Estat de documentació Control documental del 100% dels lots (registre, inventari i informatització). Identificació a nivell d'espècie, amb nomenclatura revisada i actualitzada per a l'exposició (incorporada a Museum Plus).
Classe d'objectes animals sencers, colònies, conquilles, esquelets d'invertebrat, ous
Mètode de preservació Fluid-preserved, No Treatment
Preparació i conservació Material en sec i en líquid acondiciat per a la seva exhibició. Controls periòdics de la qualitat del preservant per a les mostres en líquid. Programa de control de les condicions ambientals a les vitrines i espais d'exposició.
Estat de conservació de McGinley Nivell 8
-no trad- 13-10-2014 (dd-mm-yyyy)
Institució Museu de Ciències Naturals de Barcelona - Departament d'invertebrats no artròpodes
Subcol·leccions Exposició permanent de mol·luscs
Persones associades Miguel Prieto (Documentalista), Francesc Uribe (Conservador),
Accés als ítems MCNB Mollusca GBIF online database (date when consulted) (accessed through GBIF data portal, http://data.gbif.org/datasets/resource/9125, 2013-09-04)
MCNB General Zoology GBIF online database (date when consulted) (accessed through GBIF data portal, http://data.gbif.org/datasets/resource/9127, 2014-10-14)
Col·leccions en línia de Zoologia (MCNB) / Online Zoological Collections (MCNB)
Col·leccions relacionades Col.lecció del museu d'animals marins de la antiga Secció Oceanogràfica. Colecció del museu d'animals marins procedents de l'Estació Zoològica de Nàpols. Colecció del museu d'animals marins procedents de l'Estació de Biologia Marítima de Santander.

Materials relacionats Bofill i Poch, A., 1918. Moluscos Ingressats en el Museu des de el 1er de juliol de 1917. Anuari de la Junta de Ciències Naturals de Barcelona, 3: 201-224.

Gasull, L., 1964. Las Helicella (Xeroplexa) de Baleares, Gasteropoda, Pulmonata. Boletín de la Sociedad de Historia Natural de Baleares, 10(1-4): 3-67 + 9 láms.

Josep Maluquer, 1917. Organització i increment de la Secció Oceanogràfica. Anuari de la Junta de Ciències Naturals de Barcelona, 2: 205-238.

Martorell, M. & Bofill, A., 1888. Catálogo de la colección conchiológica que fué de D. Francisco Martorell y Peña legada por dicho señor á la ciudad de Barcelona y existente en el Museo Martorell de la propia ciudad. Barcelona. 94 pp.

Uribe, F. et al., 1994. Museu de Zoologia, guia (Omedes A., coord.). Ajuntament de Barcelona, Regidoria d'Edicions i Publicacions. Barcelona.