Guia de fons i col·leccions


Col·lecció de cnidaris procedent de la Universidad de Sevilla

Nom Col·lecció de cnidaris procedent de la Universidad de Sevilla
Nom alternatiu MCNB. Col. cnidaris Universidad de Sevilla
Citeu com Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB). Col·lecció de cnidaris procedent de la Univesidad de Sevilla.
MCNB. Col. cnidaris Universidad de Sevilla
Descripció Col·lecció de cnidaris de la Universidad de Sevilla donada al museu en 2012, formada per organismes sencers preservats en líquid i esquelets d'invertebrat en sec. La col·lecció és el resultat material de diferents projectes de recerca desenvolupats per Pablo López González i altres investigadors en el camp de la taxonomia, l'ecologia i la biogeografia. La donació se efectua dins de l'acció complementària del Ministerio de Economía y Competitividad (Ref. CGL2011-14605-E), per a la creació de la infraestructura al museu d'una col·lecció científica de referència internacional. Aquest material, juntament a la col·lecció provinent de l'Institut de Ciències del Mar (CSIC), donada al museu en el marc de l'esmentat projecte, enriqueix considerablement els fons de cnidaris del museu, tant des del punt de vista quantitatiu (número de lots) como qualitatiu (diversidad de tàxons i espècimens tipus).
La col·lecció de la Universidad de Sevilla consta de 256 lots corresponents a 255 espècies, la majoria de distribució atlanto-mediterrània (56%), seguida del component antàrtico-subantàrtic (31%) y atlàntic (13%). L'abast taxonòmic s'estén a les classes Hydrozoa i Anthozoa, aquesta última majoritària, amb prop del 75% dels lots. Els ordres millor representats són els Alcyonacea (34%), seguit per Scleractinia (17%), Conica (16%) i Actiniaria (12%).
La cobertura geogràfica abasta principalment el sud de l'Oceà Atlàntic i l'Antàrtida (mar de Weddell, mar del Scotia). Control documental dels lots de la col·lecció a nivell d'inventari.
Procedència El material de la col·lecció és el resultat de diferents projectes de recerca desenvolupats per Pablo López González i altres investigadors en els camps de la taxonomia, l'ecologia i la biogeografia, amb una altra proporció de tàxons descrits recentment, incloent-hi una vintena d'espècies descrites per l'autor. Les mostres provinents del sud de l'Atlàntic i de l'Antàrtida, recol·lectades al llarg de les campanyes a bord del vaixell oceanogràfic “Polarstern”, constitueixen el gruix de la col·lecció. L'ingrés en el museu dels lots, originalment dipositats a la Universidad de Sevilla, s'ha realitzat en el marc de l'acció complementària del Ministerio de Economía y Competitividad (Ref. CGL2011-14605-E) per a la creació de la infraestructura al museu d'una col·lecció científica de cnidaris de referència internacional (2012).
Regnes Animalia
Abast taxonòmic Actiniaria, Alcyonacea, Anthozoa (strength), Capitata, Conica, Corallimorpharia, Filifera, Hydrozoa, Pennatulacea, Proboscoida, Scleractinia, Zoanthidea
Noms comuns anemones, cnidaris, coralls, meduses
Abast geoespacial Antàrtida (strength), Atlàntic sud, Mar de Weddell, Mar del Scotia
Expedicions Campanya polar ANT XIX/3 al vaixell oceanogràfic Polarstern
Campanya polar ANT XIX/5 al vaixell oceanogràfic Polarstern
Campanya polar ANT XV/3 al vaixell oceanogràfic Polarstern
Campanya polar ANT XVII/3 al vaixell oceanogràfic Polarstern
Campanya polar ANT XXI/2 al vaixell oceanogràfic Polarstern
Campanya polar ANT XXIII/8 al vaixell oceanogràfic Polarstern
Recol·lectors López González, Pablo
[altres]
Tipus de col·lecció Preserved
Propòsit primari Research
Conté espècimens tipus No
Criteri d'agrupament Taxonomic
Període de formació 1980-
Estat de desenvolupament Active growth
Extensió de la col·lecció 255 espècies, 256 lots
Estat de documentació Inventari digital a nivell de lot d'espècimens
Classe d'objectes esquelets d'invertebrat, organismes sencers
Mètode de preservació Fluid-preserved, No Treatment
Estat de conservació de McGinley Nivell 4
-no trad- 22-10-2013 (dd-mm-yyyy)
Institució Museu de Ciències Naturals de Barcelona - Departament d'invertebrats no artròpodes
Col·lecció mare Col·lecció científica de cnidaris de referència internacional
Persones associades Miguel Prieto (Documentalista), Francesc Uribe (Conservador),
Col·leccions relacionades Col·lecció de cnidaris procedents de l'Institut de Ciències del Mar (CSIC)

Materials relacionats López-González, P. J., Gili, J. M. & Williams, G. C., 2001. New records of Pennatulacea (Anthozoa: Octocorallia) from the African Atlantic coast, with description of a new species and zoogeographic analysis. Scientia Marina, 65(1): 59-74.

Rodríguez, E. & López-González, P. J., 2008. The gastropod-symbiotic sea anemone genus Isosicyonis Carlgren, 1927 (Actiniaria: Actiniidae): a new species from the Weddell Sea (Antarctica) that clarifies the taxonomic position of the genus. Scientia Marina, 72(1): 73-86.

Rodríguez, E. & López-González, P. J., 2013. New records of Antarctic and Sub-Antarctic sea anemones (Cnidaria, Anthozoa, Actiniaria and Corallimorpharia) from the Weddell Sea, Antarctic Peninsula and Scotia Arc. Zootaxa, 3624 (1): 1-100.

Rodríguez, E., López-González, P. J. & Daly, M., 2009. New family of sea anemones (Actiniaria, Acontiaria) from deep polar seas. Polar Biology, 32: 703-717.

Zapata-Guardiola, R. & López-González, P. J., 2010. Four new species of Thouarella (Anthozoa: Octocorallia: Primnoidae) from Antarctic waters. Scientia Marina, 74(1): 131-146.

Zapata-Guardiola, R. & López-González, P. J., 2010. Two new gorgonian genera (Octocorallia: Primnoidae) from Southern Ocean waters. Polar Biology, 33(3): 313-320.