Guia de fons i col·leccions


Institut Botànic de Barcelona

Nom Institut Botànic de Barcelona
Acrònim IBB
Tipus d'institució Research institute
Descripció L'Institut Botànic de Barcelona és un Centre Mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i l'Institut de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona (ICUB). És, per la seva rellevància científica i el volum de les seves col·leccions, el segon centre botànic d'Espanya. Ocupa des de 2003 un nou edifici, projectat per Carles Ferrater, candidat a diversos premis d'arquitectura. Es troba situat dins el Jardí Botànic de Barcelona, a la part més alta de la muntanya de Montjuïc, des d'on es disfruta d'una panoràmica espectacular de la ciutat de Barcelona i de les muntanyes de la Serralada Prelitoral. L'edifici, a més de les instal·lacions científiques, compta amb una sala d'exposicions i un petit auditori.

L'Institut conserva les principals col·leccions botàniques creades a Catalunya des del segle XVII. Actualment, les col·leccions comprenen prop de 800.000 exemplars d'herbari. Aquestes col·leccions, així com la biblioteca especialitzada (integrada a la Xarxa de Biblioteques del CSIC i accessible a través del web), estan obertes a la consulta de tots els investigadors. L'Institut també conserva el Gabinet Salvador, una col·lecció de curiositats naturals (fóssils, cloïsses, llavors, productes animals i vegetals diversos i un important herbari) i una biblioteca científica, mèdica i farmacèutica dels segles XVI a XVIII que és, en la seva matèria, una de les més importants del món.

La investigació que es duu a terme a l'Institut Botànic es centra en la sistemàtica vegetal, aplicant amb aquesta finalitat la metodologia més moderna provinent de la biologia molecular, una sèrie de potents eines aplicades a les ciències naturals els darrers anys i en la introducció de les quals l'Institut fou pioner a Espanya. També investiga activament la flora nord-africana, una línia iniciada gairebé des de la seva fundació, i en la comparació entre la flora d'alta muntanya de la regió eurosiberiana.
Adreça Passeig del Migdia, s/n
Codi postal 08038
Ciutat Barcelona
Estat/regió Catalunya
País Spain
Telèfon +34 93 289 06 11
Fax +34 93 289 06 14
Correu electrònic infoibb@ibb.csic.es
Logo
Pàgina web http://www.ibb.bcn-csic.es/