Joan Baptista d'Aguilar-Amat i Banús
Joan Baptista d'Aguilar-Amat i Banús
Referencias de autoridades

Aguilar-Amat i Banús, Joan Baptista d'

Barcelona , 19/07/1882 - Barcelona , 1936
Campo de actividad: Malacología | Mastozoología
Relación con el Museo: Plantilla del Museo
Función principal: Conservador | Donador

Vinculación con el museo

En 1918, siendo naturalista agregado del Museo, hizo donación de su colección malacológica personal, junto a una modesta colección de pequeños mamíferos. Fue Regente de la sección de Mamíferos y Anatomía Comparada. En 1920 sucedió a Artur Bofill i Poch como Director del Museo de Biología y, a partir de 1929 fue Conservador de las secciones de Malacología, Vertebrados y Animales inferiores. Con El Sr. Bofill y Poch y también con el Dr. Fritz Haas, revisó y ordenó la gran colección Bofill. Junto a los recolectores del Museo creó una interesante colección de micromamíferos de varios órdenes que documentó detalladamente y de la que publicó un catálogo. También ejerció de Bibliotecario, dirigió varios cursos de zoología organizados por la Junta de Ciencias Naturales. A lo largo de su vinculación al Museo, participó en numerosas campañas de recolección en toda Cataluña, en el norte de África y en la Indochina francesa. Su intensa actividad de reordenación y determinación de especímenes queda reflejada en las numerosas etiquetas que reportan su caligrafía.

Notas históricas/biográficas

Era ingeniero industrial al Servicio de La Canadiense, fue uno de los fundadores de la Institución Catalana de Historia Natural y un destacado malacólogo. En 1920 se casó con Carme Bofill Sánchez, quien también trabajó en el Museo y con quien tuvo dos hijos. En 1929 viajó a Indochina con Emili Juncadella Ribas. Publicó numerosos artículos en el Boletín de la Institución Catalana de Historia Natural y en los Trabajos del Museo de Ciencias Naturales. Fue asesinado en 1936.

Publicaciones

Llibres

Revistes

Referencias bibliográficas

 • Aguilar-Amat Castillo, Anna. “Reconstrucció d´un viatge a la Cotxinxina” (p. 73). In: Uribe, Francesc (ed.). Exploradors: aventura i biodiversitat. Barcelona: Bosch Editor, 2009.
 • Camarasa, Josep M. Repertori de naturalistes catalans (i no catalans que hagin treballat als Països catalans).
 • Maluquer i Nicolau, Salvador. 1949. Necrologies: Joan Bta. d'Aguilar-Amat i Bands (1882-1936). Butlletí de la Institució Catalana d'Història Natural. vol. 1937-1949, Núm. 37, pàgina 108. [online]. Disponible a: https://revistes.iec.cat/index.php/BICHN/article/view/16939.001
 • Nos, Rosario. D. Juan Bautista de Aguilar-Amat y Banús. Miscel·lània Zoològica, 1(4, 1961): 147-150. [online]. Disponible a: http://www.raco.cat/index.php/Mzoologica/article/view/92839/

Búsqueda

Fichas

 • Nos Ronchera, Roser

  Roser Nos

  De 1947 a 1961: primer va ser becària del Museu de Zoologia de Barcelona, dedicada a tasques vinculades a la col·lecció de malacologia, ictiologia i la biblioteca, així com la divulgació. Cobrava unes 800 pessetes al mes, L'any 1954 va guanyar per oposició una plaça de bibliotecària que tanmateix la manté també vinculada a les seves activitats anteriors. El salari era de 1250 pessetes mensuals.

  De 1978 a 1989: directora del Museu de Zoologia de Barcelona, fins a la seva jubilació. Va dedicar una part important de la seva gestió a dignificar els espais del Museu de Zoologia de Barcelona i va incrementar les instal·lacions científiques amb un ambiciós espai soterrani. Així mateix va renovar l'oferta expositiva gràcies a un modern programa d'exposicions temporals.

  1993: sòcia número u i primera presidenta de la junta directiva de l'Associació d'Amics del Museu de Zoologia de Barcelona, actualment Associació d'Amics del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

 • Maluquer i Nicolau, Josep

  Josep Maluquer i Nicolau

  El 1915 és designat vocal tècnic de la Junta de Ciències Naturals. El febrer de 1916 és nomenat Secretari de la Junta. Va presentar un pla que incloïa la creació de laboratoris, l'ampliació del Museu i dels seus serveis, un pla de publicacions, el nomenament d’agregats i la contractació de tècnics, entre ells vàries dones. Es redactaren i aprovaren uns nous estatuts i un pla d'aprofitament de l'espai i els edificis del Parc. La Junta aprovà un pressupost extraordinari per a obres destinat a transformar el Castell dels Tres Dragons, Museu de Catalunya. Concretament els espais centrals de les plantes inferiors i laboratoris, a les torres dels angles. Es van remodelar espais  emblemàtics com la Biblioteca i la sala de malacologia van ser moblats a iniciativa seva, el Museu de Catalunya que va passar a ser Museu de Zoologia. El 28 d’abril de 1920 tingué lloc la inauguració de les noves instal·lacions del Museu de Catalunya.

  El 1917 creà, amb el suport de Joaquín de Borja, la Secció Oceanogràfica del Museu que impulsà fins el 1920. La secció comptava amb una xarxa de contactes amb altres centres similars com el del Laboratori de Porto-Pi de Palma de Mallorca, la Estación de Biología Marítima de Santander; l'Institut Océanographique de Monaco o el Laboratori Oceanogràfic de Nàpols. Publicà el projecte d'Institut Oceanogràfic de Catalunya que havia preparat, conjuntament amb els arquitectes municipals de Barcelona Antoni de Falguera (1876-1945) i Joaquim Vilaseca (1885-1963), per sotmetre'l a l'aprovació de l' Ajuntament i de la Mancomunitat. A més de laboratoris, aquaris, vivers, museu i biblioteca, s'hi preveia la instal·lació d'una escola de nàutica i d'una escola de pesca. L 'Ajuntament el declarà "vist amb satisfacció" a la seva sessió de l'1 d'octubre de 1919.

  Va crear vincles estrets amb altres institucions de referència, com el Senkenberg de Frankfurt, altres museus alemanys i el Museo Nacional de Ciencias Naturales de Madrid. Va introduir al Dr. Haas al Museu i va promoure la recerca zoològica.

  A finals de 1917 va estar a punt de dimitir pel malestar en el sí de la Junta degut a les seves decisions de contractar persones que no provenien del món acadèmic sinó del món naturalista, per contractar dones i per discrepàncies sobre les línies de recerca.

  El 1920 va adquirir per encàrrec de la Junta llibres i revistes a Alemanya. Representen el fonamental de les sèries antigues de revistes alemanyes i d'altres procedències dels actuals Institut Botànic, Museu de Geologia i Museu de Zoologia de Barcelona.

  El març de 1920 presentà la seva dimissió de la Secretaria de la Junta de Ciències Naturals, càrrec en el qual el succeiria Pius Font i Quer. 

 • Martorell i Peña, Francesc

  Martorell i Peña, Francesc

  Llegà a l'Ajuntament de Barcelona les seves col·leccions d’història natural, arqueologia i etnologia, a més d’una suma de diners que es va invertir en la construcció del primer edifici de Barcelona dissenyat per complir la funció de museu, el Museu Martorell, nucli original de l'actual Museu de Ciències Naturals. El 1888 el Museu Martorell va publicar a cura d'Artur Bofill i Poch el catàleg complet de la col·lecció original de mol·luscs de Francesc Martorell.

 • Bofill i Poch, Artur

  Artur Bofill i Poch

  L'any 1887 va ser nomenat conservador del Museu Martorell. Va exercir de director del Museu entre 1891 i 1920. En jubilar-se del càrrec, cedí les seves col·leccions personals al Museu, i continuà desenvolupant la seva activitat científica com a regent de la secció de malacologia.