CAS | ENG

 

 LA TEORIA DE L'EVOLUCIÓ, 150 ANYS DESPRÉS  

 

El passat mes de novembre va tenir lloc la presentació del llibre: La teoria de l’evolució, avui, coeditada entre el Museu de Ciències Naturals de Barcelona i l’ Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona (IMEB). És un material pedagògic d’actualització sobre la teoria de l’evolució de Charles Darwin amb l’objectiu d’ajudar als docents en el desenvolupament del concepte d’evolució biològica a l’aula.

 

Amb aquesta publicació es clou un projecte del museu que inicià la seva gestació l'any 2007. El recordatori l'any 2009 del naixement de Charles Darwin i de la publicació de la seva obra més coneguda sobre l'origen de les espècies, es va combinar amb la fita del 2010, any internacional de la biodiversitat. Amb aquests ingredients el museu va definir un programa de divulgació que incloïa una exposició temporal sobre l'exploració naturalista, la publicació d'un llibre de reflexió sobre les persones que exploren, la creació d'un espai web específic pel projecte i diverses activitats relacionades com seminaris, entrevistes, etc.

La presentació del llibre La teoria de l'Evolució, avui i del document digital La teoria de l'evolució, 150 anys després representen el final del camí d'un projecte interdisciplinari que ha comptat amb la dedicació dels tècnics del museu i la col·laboració inestimable de persones expertes d'arreu. Conscient dels errors que s'hagin pogut cometre en la gestació del projecte, destaco per damunt de tot, però, l'esperit de comunicació que hem sentit molt viu en el desenvolupament de tots els actes: dels experts envers els no tan experts, dels voluntaris pels professionals. Com a conseqüència de futur del projecte 2007-2010 ens queda al museu la voluntat d'aprofundir en les vies de col·laboració entre els equips humans de les institucions científiques i les persones disposades a ser agents actius pel coneixement de la natura. El museu en vol ser un exemple de referència..

 

  Resum de la publicació

 

 

 

 

 

 

 NOVA PUBLICACIÓ DEL MUSEU: EXPLORADORS: AVENTURA I BIODIVERSITAT  

 

El museu acaba d'editar una nova publicació en format de llibre que acompanya la propera exposició temporal.

 

Aquest llibre, que porta el mateix títol que l'exposició, ha estat coeditat pel museu i Bosch Editor.

 

L'exploració naturalista i l'estudi de la biodiversitat són els elements que animen l'exposició del Museu de Ciències Naturals de Barcelona: Exploradors: aventura i biodiversitat, 2009-2010.

 

Destil·lat del procés museogràfic, aquest llibre combina opinions i sensacions d'experts en diverses disciplines que ens recorden que l'exploració és una cosa profundament humana, també animal. L'historiador Felipe Fernández-Armesto, el neuròleg Nolasc Acarín, el biòleg Josep-Maria Gili, el geògraf Josep Germain i la lingüista Anna Aguilar-Amat han explorat en els seu propi territori de coneixement i n'han tret un suggestiu botí intel·lectual.

 

  Resum de la publicació

 

 

 

 

 ENTREVISTA A LE MONDE: "BIODIVERSITÉ LE GRAND RETOUR DES NATURALISTES"  

 

Entrevista publicada al diari francès Le Monde (23 d'octubre de 2009) amb Philippe Bouchet i Olivier Pascal, investigadors del Museu d'Història Natural de Paris. El museu de Paris va iniciar l'any 2006 el programa Le planète revisité" (El planeta revisitat), un ambiciós pla de treball orientat a explorar els boscos de Moçambic i i el mar d'aigües fredes a l'extrem sud de Madagascar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  Entrevista

 

 

CONFERÈNCIA SOBRE LA BIODIVERSITAT A XIPRE
Tindrà lloc a la ciutat de Làrnaca, els dies 3 i 4 de juny, organitzada per Intercollege-Larnaca i Amics de la Natura Xipre


Interessats/des: Contactar amb Lola Sánchez

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


CONVOCAT EL 5è CONCURS DE FOTOGRAFIA INSTANTS DE LA NATURA
L'ADENC (Assosiació per a la defensa i l'Estudi de la Natura) i l'Obra Social Caixa Sabadell convoquen el 5è Concurs de fotografia Instants de Natura amb l'objectiu de fomentar el coneixement i l'estima de l'entorn natural, així com mostrar la riquesa de la biodiversitat dels Països Catalans.

Està adreçat a qualsevol persona aficionada o professional de la fotografia. La inscripció és gratuïta. El termini d'inscripció i de recepció de fotografies finalitza el dia 21 de març de 2010.

          UBICACIÓ: Parc de la Ciutadella, s/n       TELÈFON: 93 256 22 00       FAX: 93 319 93 12     EMAIL: museuciencies@bcn.cat