El projecte Protagonistes obeeix a diverses motivacions. La primera és una raó de servei: la voluntat de proporcionar informació d’interès històric sobre la vinculació que han tingut amb el Museu les persones que hi han treballat o que han contribuït a incrementar els seus fons de col·leccions. També les institucions que hi han col·laborat.

La informació sobre agents actius en la història del Museu no només té valor històric o sociològic, sinó que també contribueix directament a una millor documentació i, per consegüent, a una més gran utilitat de les col·leccions científiques. Es tracta de suscitar una socialització interdisciplinària del coneixement del Museu.

La segona motivació per desenvolupar el projecte Protagonistes és convidar els usuaris d’aquestes pàgines web a reparar les mancances que observin a l’hora d’identificar la personalitat i de descriure la col·laboració proporcionada al Museu per part de les persones i institucions considerades. Poden ajudar així mateix  a completar la llista de noms i vinculacions.

Finalment, aquestes pàgines són també una radiografia de com s’ha anat construint el Museu. 

Tornar

Cerca

Fitxes

 • Barre de Flandes y Díaz de Manso, Agustín de la

  L'any 1889 el Baró de la Barre, ministre espanyol a Colòmbia, va fer donació al Museu d'una col·lecció d'aus de Colòmbia.

 • Giner Marí, José

  La col·lecció de mol·luscs reunida per José Giner Marí, malacòleg valencià, establert a Sant Agustí, Eivissa, va ser adquirida pel Museu per compra el 1932, juntament amb 46 llibres i fulletons.

 • Almera i Comas, Jaume

  La relació del Museu Martorell amb el Dr. Almera s’inicià a la Junta de Ciències Naturals, de la qual Almera formà part com a vocal des de 1893. El Dr. Faura i Sans el va substituir en la confecció del Mapa Geològic i Topogràfic de Catalunya de la província de Barcelona, les col·leccions del qual van arribar, a partir de 1918, al Museu Martorell quan se’n feu càrrec el Dr. Faura.

 • Faura i Sans, Marià

  A partir de 1917 s’encarrega de la direcció del Servei del Mapa Geològic de Catalunya, la qual cosa el relacionà directament amb el Museu Martorell i el Museu de Catalunya quan la Mancomunitat va passar aquest servei a la Junta de Ciències Naturals. De 1919 a 1921 fou regent de Paleontologia del Museu de Ciències Naturals, regència que es va desvincular del mapa el 1923 i de la qual es va fer càrrec el Dr. Marcet Riba. El Museu Martorell conserva exemplars procedents de la confecció del Mapa Geològic i fòssils recol·lectats durant algunes de les seves excavacions, com l’Elephas de Pedralbes.